Hoe zet je een steiger op?


Hoe zet je een steiger op?

Steigers zijn een onmisbaar instrument voor het uitvoeren van installaties op hoogte. Of u nu een bouwkundige bent of een eenvoudige amateur die zijn gevel wil herschilderen, u zult het altijd nodig hebben. Daarom moet u weten hoe u een steiger kunt neerzetten met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

De basiselementen van steigers

In het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten steigers:vaste steigers enmobiele steigers. Ze zijn te vinden in de vorm van hangsteigers, trapsteigers en vouwsteigers voor de praktische kant. De keuze van het te gebruiken type steiger is afhankelijk van het gebruik dat u ervan wilt maken. Maar er moet ook rekening worden gehouden met andere parameters, zoals de werkhoogte, dewerkomgeving en het gewicht dat het zal moeten dragen met mensen en gereedschappen van verschillend gewicht. Bij de opbouw van een steiger zijn er basiselementen en enkele extra elementen die kunnen worden toegevoegd, afhankelijk van het type steiger. Ten eerste bestaat de steiger uit een metalen of houten frame . Houten frames komen echter steeds minder vaak voor omdat metalen buizen resistenter en veiliger zijn. Ten tweede zijn er platforms voor de opvang van werknemers tijdens het werk. Deze kunnen ook worden gemaakt van metaal of hout, meestal multiplex van een aanzienlijke dikte om het gewicht van de werknemers te ondersteunen. Een ladder is essentieel om de werknemers toegang te geven tot de verschillende verdiepingen van het platform. Extra elementen zijn onder andere een stabilisator, die nodig is voor de veiligheid. Daarnaast zijn er framebevestigingen voor vaste steigers om ze op hun plaats te houden en wielen om de rolsteigers veilig te laten bewegen.

Hoe zet ik een échafaudage  op?

Voor het opstellen van een professionele steiger is een passende opleiding en toegang tot de berekeningsnota voor de dimensionering nodig. Inderdaad, de montage van een steiger is onderworpen aan de regelgeving in geval van professioneel gebruik. Voor een particulier moet de steiger volgens de juiste instructies worden opgebouwd. De handleiding geeft gedetailleerde informatie over de specifieke kenmerken van de steiger, alle onderdelen die nodig zijn voor de montage en de volgorde waarin ze moeten worden gemonteerd. Nadat u hebt gecontroleerd of de te monteren onderdelen in goede staat zijn, hoeft u alleen nog maar de elementen stap voor stap in elkaar te zetten, terwijl u de instructies in de handleiding tot op de letter volgt. Maak vervolgens zorgvuldig alle horizontale aanpassingen en aanpassingen van de wiggen. Voor een rolsteiger moet u eerst de textuur van de grond controleren. De grond mag niet te los zijn, zodat de steiger er niet af valt. Als de grond modderig en los is, plan dan een egalisatie met grind voor een betere stabilisatie. Begin vervolgens met het oprichten van de basis van uw steiger en plaats een grondplaat onder elke steunpilaar. Ga ten slotte over tot de progressieve bevestiging van elk overblijvend element van de steiger, zodat de basis het gewicht van de hele constructie kan dragen. Voor een vaste steiger moet je de steiger aan het gebouw vastbinden als je de verdiepingen omhoog gaat. Het is daarom belangrijk om altijd van onderaf te beginnen met de montage. Dit begint met de montage van de staanders (steigerpoten en steigerbuizen), de steigerplaat en de steigerbeugel als het gaat om een hangende steiger. Pas vervolgens de niveaus aan en zorg voor de stabiliteit van de constructie voordat u met het werk begint. Het maakt niet uit wat voor soort steiger u bouwt, zorg altijd voor het juiste materiaal voor de montage. Dit omvat veiligheidsharnassen en -schoenen, een helm, handschoenen en een hamer of sleutel die geschikt zijn voor de manier waarop de steiger wordt bevestigd. Net als bij de montage van een imposant meubelstuk verdient het de voorkeur om de steiger door minstens twee personen te laten monteren: een persoon op de grond en een andere op de constructie. Dit komt omdat u zware lasten en werkstukken van goede afmetingen moet verwerken.

Veiligheidsregels

Op een bouwplaats, of u nu een professional bent of niet, moet de veiligheid van werknemers en voorbijgangers de hoogste prioriteit hebben. Eerst en vooral moet u een veiligheidszone rond de steiger definiëren, zodat de toegang tot de steiger beperkt blijft tot de werfarbeiders. De toegang tot de steiger mag alleen via hellingen of trappen gebeuren om vallen en verwondingen te voorkomen. Het is absoluut noodzakelijk om overbelasting te voorkomen door het aantal werknemers en materialen op het platform te beperken. Op grote hoogte moet altijd een veiligheidsharnas worden aangebracht om een fatale val te voorkomen. U moet ook voorkomen dat u een rolsteiger verplaatst terwijl er nog iemand op staat. Bovendien moeten de werknemers een geschikte uitrusting (laarzen en handschoenen) dragen en de steiger altijd schoon houden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *