Steigers zijn een onmisbaar instrument voor het uitvoeren van installaties op hoogte. Of u nu een bouwprofessional bent of een eenvoudige amateur die zijn gevel opnieuw wil schilderen, u zult het altijd nodig hebben. Daarom moet u weten hoe u steigers opzet met inachtneming van de veiligheidsregels

De basiselementen van steigers

In het algemeen zijn er twee soorten steigers: vaste steigers en rolsteigers. Voor het gemak zijn ze te vinden in de vorm van hangsteigers, trapsteigers en vouwsteigers. Welk type steiger u gebruikt, hangt af van waar u hem voor wilt gebruiken. Maar u moet ook rekening houden met andere parameters zoals de werkhoogte, de werkomgeving en het gewicht dat hij zal moeten dragen met mensen en gereedschap van verschillend gewicht. Bij het bouwen van een steiger zijn er een aantal basiselementen en een aantal extra elementen die kunnen worden toegevoegd, afhankelijk van het type steiger. Allereerst bestaat de steiger uit een metalen of houten frame dat zeer populair is er zijn 5 manieren om het steigerhout te gebruiken. Houten frames komen echter steeds minder voor, omdat metalen buizen sterker en veiliger zijn. Ten tweede zijn er platforms om werknemers tijdens hun werk onderdak te bieden. Deze kunnen ook van metaal of hout zijn gemaakt, meestal multiplex van aanzienlijke dikte om het gewicht van de werknemers te dragen. Een ladder is van essentieel belang om de werknemers toegang te geven tot de verschillende verdiepingen van het platform. Extra onderdelen zijn onder meer een stabilisator, die noodzakelijk is voor de veiligheid. Er zijn ook framesteunen voor vaste steigers om ze op hun plaats te houden en wielen voor rolsteigers om ze veilig te kunnen verplaatsen.

Hoe zet je een steiger op?

De bouw van een professionele steiger vereist een passende opleiding en toegang tot de berekeningsnota voor de dimensionering. De montage van een steiger is immers onderworpen aan voorschriften ,evenals de verlichting ervan in geval van professioneel gebruik. Voor een particulier moet de steiger worden gemonteerd volgens de desbetreffende instructies. De handleiding bevat gedetailleerde informatie over de specifieke kenmerken van de steiger, alle onderdelen die voor de montage nodig zijn en de volgorde waarin deze moeten worden gemonteerd. Nadat u hebt gecontroleerd of de te monteren onderdelen in goede staat zijn, hoeft u alleen nog maar de onderdelen stap voor stap in elkaar te zetten en daarbij de instructies in de handleiding naar de letter te volgen. Maak daarna zorgvuldig alle horizontale aanpassingen van de wiggen. Voor een rolsteiger moet u eerst de textuur van de grond controleren. De grond mag niet te los zijn, zodat de steiger niet kan omvallen. Als de grond modderig en los is, kunt u deze met grind egaliseren voor een betere stabilisatie. Begin vervolgens met het opzetten van de basis van uw steiger en plaats een voetplaat onder elke steunpilaar. Tenslotte wordt elk overblijvend element van de steiger geleidelijk vastgemaakt, zodat de basis het gewicht van het gehele bouwwerk kan dragen. Bij een vaste steiger moet u de steiger aan het gebouw vastmaken terwijl u de verdiepingen opgaat. Het is daarom belangrijk om de montage altijd van onderaf te beginnen. Dit begint met de montage van de staanders (steigerpoten en steigerbuizen), de steigerplaat en de steigersteun als het om een hangsteiger gaat. Stel vervolgens de niveaus bij en verzeker u van de stabiliteit van de constructie voordat u met de werkzaamheden begint. Ongeacht het type steiger dat u bouwt, zorg er altijd voor dat u de juiste uitrusting voor de klus hebt. Dit omvat veiligheidsharnassen en -schoenen, een helm, handschoenen en een hamer of moersleutel die geschikt is voor de manier waarop de steiger zal worden bevestigd. Net als bij de montage van een groot meubelstuk is het het beste om de steiger door ten minste twee personen te laten monteren: één persoon op de grond en één op het bouwwerk. Inderdaad, u moet zware lasten en werkstukken van behoorlijke omvang hanteren.

Veiligheidsvoorschriften

Op een bouwplaats, of u nu een vakman bent of niet, moet de veiligheid van arbeiders en voorbijgangers een absolute prioriteit zijn. Eerst en vooral moet u een veiligheidszone rond de steiger afbakenen, zodat de toegang tot de steiger beperkt is tot de werknemers op de bouwplaats. De steigers mogen alleen worden betreden via hellingen of trappen om vallen en verwondingen te voorkomen. Het is absoluut noodzakelijk overbelasting te voorkomen door het aantal werkers en materialen op het platform te beperken. Op grote hoogten moet altijd een veiligheidsharnas worden gedragen om een dodelijke val te voorkomen. Verplaats een rolsteiger niet als er nog iemand op staat. Bovendien moeten de werknemers de juiste uitrusting dragen (laarzen en handschoenen) en de steiger te allen tijde schoon houden. Voor meer informatie nodig ik u uit om onze pagina over Online verkoop van steigermeubelente bekijken.

.