De gekoelde vitrine is een essentieel meubelstuk voor professionals in de verschillende sectoren van de voeding en het restaurantwezen. Deze apparatuur wordt gebruikt om producten te bewaren, op te slaan en ten toon te stellen ten overstaan van de klanten. Om een koelvitrine correct te gebruiken bij de verkoop van producten, is het van belang de kenmerken te kennen van de levensmiddelen die erin kunnen worden ondergebracht. Ook moet worden gekeken naar de aankoop van koelvitrines.

De vitrine kiezen volgens het te bewaren product

 vitrine-refrigeree

Een vitrine van roestvrij staal

Gekoelde vitrines zijn over het algemeen gemaakt van roestvrij staal. Het is belangrijk dat de gebruiker weet welk type vitrine hij moet gebruiken en welke producten erin kunnen worden opgeborgen. Er zijn modellen voor de opslag van specifieke producten , zoals bakkerijproducten met hun specifieke bakkersvitrines, slagerijproducten, delicatessen, enz. Het is belangrijk het soort vitrine te kiezen dat overeenstemt met de commerciële activiteit van het etablissement, om de producten beter te bewaren en de uitstalling te verbeteren om klanten aan te trekken. Het is belangrijk de juiste vitrine te kiezen om het imago van het etablissement niet te bederven en de kwaliteit van de uitgestalde levensmiddelen niet te verminderen. Voor onderhoudsgemak en optimale duurzaamheid wordt een roestvrij stalen materiaal sterk aanbevolen.

Selectie volgens temperatuur

De temperatuur moet worden gekozen overeenkomstig de passende koudeketen. De temperatuur is namelijk afhankelijk van het model van de vitrine, afhankelijk van de levensmiddelen die moeten worden bewaard. U kunt kiezen tussen koelkasten met positieve temperatuur voor groenten en fruit en zuivelproducten en koelkasten met negatieve temperatuur voor diepvries- en diepvriesproducten. De vriestemperatuur van de positieve temperatuurkast ligt tussen 2°C en 6°C, terwijl de negatieve temperatuurkast een lagere vriestemperatuur heeft.

Statische koude of geventileerde koude?

Voor de negatieve temperatuur gekoelde vitrine, zijn er een paar criteria te overwegen. Er zijn twee soorten negatieve temperatuur: statische koeling en geventileerde koeling. Er zij op gewezen dat geventileerde koeling het in de vitrine opgeslagen voedsel een beetje uitdroogt. Deze functie voorkomt echter dat het glas beslaat. Het verdient de voorkeur deze functie te gebruiken met een verdamper om het risico van uitdroging van voedsel te minimaliseren. Geventileerde koeling verdeelt ook een gelijkmatige koude over de hele vitrine, ongeacht de breedte ervan. Statische koeling daarentegen is bevochtigde koeling die de vochtigheid van de voedselvoorraad op peil houdt en voorkomt dat de vitrine beslaat. Het kan een groot voordeel zijn voor de conservering van levensmiddelen die vocht nodig hebben, zoals zuivelproducten of kaas. Indien u daarentegen een apparaat wenst dat de koude optimaal verdeelt in de professionele vitrine, is het geschikte model de geventileerde koelvitrine.

Kenmerken van de verschillende modellen koelvitrines naargelang de producten waarvoor ze bestemd zijn

 modèles de vitrine Er zijn verschillende soorten gekoelde vitrines voor professionele keukens. De keuze van een koelvitrine hangt af van de levensmiddelen die erin zullen worden opgeslagen en uitgestald. De keuze van het model van koelvitrine moet overeenstemmen met de behoeften en de commerciële activiteiten van de eigenaar, alsook met de werking ervan. Voor ijssalons zijn er koelkasten voor het bewaren en uitstallen van verschillende smaken. Voor fastfoodzaken zijn er displays voor broodjes en hamburgers. Er zijn andere modellen van professionele cateringdiensten. Gekoelde vitrines die voldoen aan de voedselhygiëne Alle modellen van gekoelde vitrines moeten voldoen aan de hygiëne-eisen om schoon te blijven en bacteriën te vermijden. Er is een lange lijst van verschillende soorten koelvitrines, waaronder: wandvitrines, mobiele standvitrines, toonbankvitrines, frontvitrines, enz. Voor snackbars en restaurants is het gebruik van een gekoelde vitrine voor levensmiddelen verplicht geworden om te voldoen aan de voorschriften inzake hygiëne en volksgezondheid. De producten kunnen worden gekozen naar gelang van de werkzaamheden

Modellen van koelkasten op basis van technologie

Vooreen optimale presentatie van levensmiddelen moet ook rekening worden gehouden met de kenmerken van de vitrine, zoals grootte, diepte, opslagruimte, uitrusting, enz. De gekoelde vitrine is voorzien van LED-verlichting om het voedsel beter tot zijn recht te laten komen. Het bestaan van een statisch of ventilator koelsysteem zal verhinderen dat het voedsel opwarmt en het op de juiste temperatuur houden. Een gekoelde vitrine zal de service dus vergemakkelijken, aangezien het visuele aspect van de producten zal worden verbeterd. Om er professioneel uit te zien, is het nodig een betere display te kiezen, dus verlichting kan een troef zijn. De professionele gekoelde vitrine is uitgerust met diverse uitrustingen zoals bakken, trays, rekken die de opslag van voedingswaren vergemakkelijken. Het invriezen gebeurt door statische of geventileerde negatieve koude. De gekoelde vitrine met een roestvrij stalen werkblad is ideaal. Dit model garandeert immers een gemakkelijke reiniging en netheid. De keuze van de diepte hangt af van het gebruik van de professionele vitrine, want deze verschilt van model tot model. De hoogte van de vitrine varieert van 225 mm tot 2 m. De breedte is afhankelijk van de te overdekken ruimte. In het algemeen varieert de grootte van de koelvitrine naar gelang van het model. De diepte van de vitrine kan tot 1 m bedragen. De meest geschikte kasten voor bakkerijen hebben een diepte van 600 mm. Voor slagers en delicatessenwinkels is het raadzaam een vitrine met een diepte van 900 mm te kiezen om grote stukken in op te slaan, dit model zal een professionele stijl aan de winkel geven. Om een professionele vitrine te kopen, varieert de prijs naargelang het model en de leverancier. Deze prijs wordt mede bepaald door de grootte van het materiaal en de specifieke behoeften van de koper.